Red Dragons verliezen tegen Bulgarije en hebben lot niet meer in eigen handen

08/10/2023

België – Bulgarije 2-3

Het heeft niet mogen zijn. In zak en as eindigden onze Red Dragons het Olympisch kwalificatietornooi in het Chinese Xi’An. Op één setje van de kwalificatie voor Parijs strandden ze na een 2-3 nederlaag tegen Bulgarije.
De derde tiebreaknederlaag op dit tornooi, ditmaal tegen Bulgarije, bleek fataal. Ook al stonden we bij een 2-1 in sets op één setje van de hemel. En bij 13-13 in de tiebreak op twee luttele puntjes.

Allemaal waren ze gebroken en in tranen, onze Red Dragons. Gebroken na een schitterend tornooi, waarin ze bewezen dat ze met de wereldtop kunnen wedijveren. Maar dat telt allemaal niet. Het resultaat ontbrak. Er rest niets dan lege handen… En tranen, veel tranen

Tenzij later op de dag het zwakke broertje Mexico van Canada zou winnen. Maar daar durfde niemand nog op hopen..


Volledig verslag:

Set 1 : 21-25
Dat het geen sinecure zou worden tegen de atletisch sterke Bulgaren, dat wisten we vooraf. Binnen de kortste keren hadden ze onze jongens al viermaal afgeblokt. Desondanks hielden we dankzij Coolman en Reggers mooi gelijke tred tot 10-10

Toen de ref een bal op de grond nogal vroeg naar Bulgaarse zin affloot, kregen we plots een déjà-vu: coach Plamen Kostantinov kon zich niet bedwingen en bleef reclameren, met een rode kaart tot gevolg. Dat was hem in Maaseik al eens overkomen op matchpunt in de Champions League, toen als coach van het Novosibirsk.

Gevolg: een punt extra voor ons: 12-10. Klein en groot, D’Hulst en Reggers, blokten er samen nog eentje bij: 16-12. Maar met de eergierige kerels uit de Balkan ben je nooit klaar. Grozdanov (ex-Maaseik) blokte Reggers af voor 16-15.
Een ace van Wout D’Heer zorgde weer voor wat lucht: 19-16. De broers Sokolov en opnieuw Grozdanov trokken trokken plots het laken helemaal naar zich toe: 20-22 en 21-25.

Set 2: 25-23
Onze Dragons zetten het dipje snel recht in set twee met een uitloper naar 6-3. Spelverdeler Nikolov (een toptalent van 17 jaar en 2m04) vond in de andere Nikolov (van topclub Civitanova), Atanasov (Ziraat Ankara), Sokolov (Dinamo Moskou) en serie A-spelers Asparuhov en Grozdanov talent bij de vleet rond zich: 10-10. Toch blokte Coolman ons weer naar 13-10 en Desmet diepte de voorsprong uit tot 15-11.

Net als in set één gingen we met 19-16 de finale in. Coolman en Deroo vrijwaarden die driepunten bij 23-20, Reggers versierde setbal bij 24-22 en dat volstond: 25-23.

Set 3: 25-21
Het werd nu echt gevechtsvolleybal, maar Sam Deroo bleek een meester in het fromellen van de bal tussen Bulgaarse ellebogen. Sokolov poeierde tweemaal op rij buiten en dat schonk ons een mooie 10-6. Reggers drukte door naar 13-8. En toen sloeg het noodlot toe: Pieter Coolman landde fout en sloeg zijn enkel om.

Elias Thys kwam hem aflossen. Met succes, want hij blokte en scoorde meteen tweemaal: 16-10. Op zijn beurt bezeerde Mathijs Desmet zich aan de schouder na een botsing in het achterveld. Al die pech werd gecompenseerd door een lucky netrand-ace van Stijn D’Hulst. Martin Perin verdedigde prima, Deroo counterde: 20-12.

Dat verschil lieten we niet meer ontglippen, ook al kwam het orgelpunt er pas moeizaam bij de vierde setbal: 25-21.


Set 4: 22-25

Kine Thomas Boon had Coolman opgelapt en al hinkend scoorde die meteen in set vier. Ook Wout D’Heer vond nu gaatjes door het midden. Grozdanov deed ons evenwel pijn met drie killblocks op rij: 7-11. Seppe Rotty - die Desmet afloste – kon het tij niet keren: 12-17. Ook de tip-in van Jolan Cox voor 16-19 bracht aanvankelijk geen zoden aan de dijk.

Zijn sterke service deed dat wel: met een ace scoorde hij 21-23. Dat volstond niet: Grozdanov had het laatste woord: 22-25. Parijs moest dan maar via de tiebreak.

Set 5: 13-15
Maar ook in die derde tiebreak van dit tornooi gingen we uiteindelijk strijdend ten onder, onder meer door een heel gelukkige ace van Sokolov: 2-6. Met de moed der wanhoop begonnen we aan de achtervolging. De Bulgaren hadden niets meer te winnen of te verliezen, maar toch gaven ze het volle pond 4-8.
Opslagen van Cox brachten de kentering : in één ruk trokken we de stand gelijk: 8-8. Maar de ouwe Sokolov had blijkbaar een speciale reden om alles uit de kast te halen en hij herstelde de Bulgaarse orde: 9-12.
Wout D’Heer klauwde nog één keertje terug voor 11-12 en zowaar een ace voor 13-13. Nog een goeie serve van ‘Woody’, maar de Bulgaren redden zich miraculeus: 13-14. Een blok op Reggers deed de boeken toe…..Top