Pittige loting voor onze Belgische clubteams

18/07/2024

Op 16 juli zaten vertegenwoordigers van 20 internationale topteams in Luxemburg – de thuisbasis van de Europese Volleybal Federatie – om getuige te zijn van de loting van de grootste clubcompetitie ter wereld: de CEV Champions League Volley. Bij de mannen verdedigen Knack Roeselare en Greenyard Maaseik de Belgische kleuren. Zij zaten netjes naast elkaar in de derde trommel. De Limburgers konden hun ex-coach Fulvio Bertini niet tegenkomen, want zijn nieuwe club – Saint-Nazaire – zat in dezelfde box.

Mannen

Niet Maaseik, maar wel Roeselare zal Ferre Reggers terugzien. Toch wel een extraatje voor de supporters. De Belgische hoofdaanvaller deed het vorig jaar bijzonder goed bij Allianz Milano en deze zomer blonk hij ook uit bij de Red Dragons. In de poule van Roeselare zit nog meer ‘schoon volk’ met de Poolse bekerwinnaars van Warta Zawiercie en een winnaar uit de derde ronde.

Maaseik zal met hun nieuwe coach Guido Görtzen en hun nieuwe clubvoorzitter Jos Franssen op Simon Plaskie botsen want de ex-Knackspeler, vorig jaar helemaal open gebloeid, versierde een toptransfer naar Recycling Berlijn waar Joël Banks – ook een oude bekende – momenteel de sportieve baas is. Een topaffiche. Project Warszawa keert na vier jaar onderbreking terug naar de Champions League en Ach Volley Ljubljana is de kampioen uit Slovenië. Deze zomer lieten de Slovenen – onder leiding van Gheorghe Cretu, ex-coach van Asse-Lennik – zien hoeveel progressie zij gemaakt hebben. Ze haalden de halve finale in de Volley Nations League. Jawel, tegen Polen, waar we bij Warschau ook een paar spelers van het nationale team terugvinden. De Limburgers zijn gewaarschuwd.

In de CEV Cup ontmoet Lindemans Aalst de winnaars van de wedstrijd tussen de Bosniërs van Odzak en de mannen van Pafos uit Cyprus. De Cyprioten hebben wel de Bulgaar Yordanov aangetrokken. De meer dan 40-jarige hoofdaanvaller maakte tien jaar geleden furore in de Griekse competitie. Volley Haasrode-Leuven zal ook nog even geduld moeten oefenen om hun tegenstander te kennen. De verliezer van het duel tussen Las Palmas (met Angel Trinidad, ex-Roeselare) en Benfica uit Lissabon met Wohlfartstätter, (ex-Antwerp) wordt hun volgende opponent. Geraakt het team van kersverse coach Hendrik Tuerlinckx een ronde verder, dan staat Kamnik uit Slovenië de Leuvenaars op te wachten. Tenslotte zal ook Decospan VT Menen deelnemen aan de Challenge Cup en zij moeten het in de 1/16 de finales opnemen tegen de winnaar van Reshetylivka uit Oekraïne en Klaksvik uit de Faeröer eilanden.


Vrouwen

Bij de vrouwen staan slechts drie Belgische teams in de deelnemerslijst. Asterix Avo Beveren speelt de voorronde van de Champions League tegen het sterke Tent Obrenovac uit Servië. Kan de landskampioen opnieuw stunten en net zoals vorig jaar doorstoten tot de hoofdtabel? Bij winst komen ze terecht in een poule waarbij Eczacıbaşı Istanbul – met hun sterspeelster Boskovic – de meest spraakmakende tegenstander wordt. De Franse kampioenen van Levallois uit Parijs zitten ook in deze groep. En natuurlijk zou het een blij weerzien kunnen worden met Nova Marring, die een paar jaar geleden de absolute topspeelster was bij de ploeg uit Beveren en nu bij Schwerin voor de punten zorgt. Indien Asterix Avo niet voorbij Obrenovac zal geraken, dan komen zij terecht in de CEV Cup en ontmoeten ze daar Tchalou Volley. Een heruitgave van de finale voor de Belgische titel vorig jaar.

Terloops kunnen we ook melden dat in de vierde ronde van de Champions League Scandicci (met Britt Herbots) en Stuttgart (met Charlotte Krenicky en Pauline Martin) elkaar zullen ontmoeten in poule E. En ex-Yellow Tiger Laura Heyrman zit met Vero Volley Milano in poule C.

De twee Waalse ploegen uit Tchalou (CEV Cup) – zoals reeds vermeld tegen Beveren of Obrenovac – en Charleroi (Challenge Cup) – tegen de winnaar van het Israëlische Hapoel Kfar Saba en Neapolis Nicosia uit Cyprus – zijn de twee andere ploegen die België op het Europees toneel zullen vertegenwoordigen.

VDK Gent heeft op het allerlaatste moment afgezegd voor de CEV competitie. Na lang overleg en met spijt in het hart, laat de Gentse club via een persbericht weten. Maar het was budgettair blijkbaar niet haalbaar. Men wil de totale werking van de Oost-Vlaamse vereniging niet in gevaar brengen, door zich in een onvoorspelbaar financieel avontuur te storten.

Bij Darta Bevo Roeselare was de nieuwe vrouwencoach Bram Van den Hove ‘not amused’. Hij hoopte vurig dat Roeselare – ambitieus zoals hun mannelijke collega’s van Knack – dat vrijgekomen Europees ticket zou kunnen overnemen. Maar er was onvoldoende tijd om met de sponsors nieuwe afspraken te maken in verband met extra financiële steun. Bram Van den Hove kreeg van het bestuur wel de belofte dat volgend seizoen deelname aan een Europese competitie – welke dan ook – in het budget zal geïntegreerd worden. “Jammer voor het nationaal volleybal”, foetert de kersverse trainer van de Roeselaarse vrouwen. “De late afzegging van Gent is bijzonder betreurenswaardig, want daardoor is er één Belgische deelnemer minder in Europa. Hopelijk worden we er bij de CEV niet op afgerekend en heeft dit voor onze clubs geen gevolgen in de toekomst.”

Top