AI doet baanbrekende intrede in scoutingssysteem van Belgisch volley

05/02/2025

U hebt ze ongetwijfeld reeds bezig gezien. De ijverige assistent-trainers die vlijtig aan de kant van het veld alle acties van de volleybalspelers/sters noteren en snel doorgeven aan hun coach. De periode om met plusjes – na een goede actie – en minnetjes – na een mislukte fase – te werken is voorbij. Tijd voor artificiële intelligentie (AI).

Wie dacht dat door het aanschaffen van een ‘radargun’ (snelheidsmeter achter het veld om de kracht van de opslagen te registreren) of een klein ‘Vert’ toestelletje in de broeksband of de borstband (waarbij de spronghoogte en het aantal sprongen tijdens een training of wedstrijd netjes opgeteld worden) veronderstelde om met de integratie van deze apparaten helemaal mee te zijn met de hedendaagse ontwikkelingen, wordt plots door nieuwe technologieën voorbijgestoken.

Niet alleen de tijd van streepjes trekken is voorbij. Ook scoutingsprogramma’s zoals Broadcom, Volleytrack, Virtuvolley, Datavolley, Volleymetrics, Volleystation of Balltime zullen langzaam in de geschiedenisboeken verdwijnen. Want er komt iets boeiend en fascinerend aan. Baanbrekend en Belgisch.

Twee landgenoten zijn aan de slag gegaan om de technologie van ‘Computer Vision’ (een tak van AI) in het scoutingsprogramma en de volleybalsport – ongeacht het niveau – te integreren. Met een vleugje magie gebruiken ze tools om alles razendsnel te registreren en ze laten die verzamelde informatie zelfs voor je werken. Alle notities worden naar een hoger niveau getild.

SmashVision

Emma Van Doren (26 jaar – Velvoc Veltem-Beisem) en Arnor Van Leemputten (30 – Feniks Haacht) zijn gepassioneerde volleyballers. Zowel in de zaal als op het zand zijn zij heel actief. Naast hun vele volleybalactiviteiten bouwen ze volop aan een revolutionair programma SmashVision. Ze maken vanaf nu met hun applicatie ‘real-time data-analyse’ in volleybal mogelijk. Emma en Arnor ontleden via hun intelligente systemen en ‘machine learning-algoritmen’ minuscuul alle volleybalacties. Elke beweging van elke speler wordt via slimme camerabeelden geregistreerd. Defensiesystemen worden geïdentificeerd. De scouting van elke aanval, blok of service verloopt automatisch. Snelheden, hoogten en zelfs technische uitvoeringen worden op kaart gezet. SmashVision herkent bovendien patronen – zoals keuze van de spelverdeling – binnen de opgestapelde gegevens. De integratie van dit programma biedt ongekende mogelijkheden voor het verbeteren van de prestaties van de spelers en de tactische inzichten van de coaches.

Dit is vernieuwend, zelfs grensverleggend. Dit wordt de toekomst, daarom hebben jullie dit nieuw platform opgericht.

Emma Van Doren: “Jullie krijgen echt een primeur. Want de ondertekening voor het oprichten van ons bedrijfje zal pas volgende week gebeuren. Geïnteresseerden kunnen ons echter reeds contacteren via info@smashvision.ai. De inkt van de handtekening is nog niet droog en de subsidies zijn nog maar net aangevraagd, maar ik veronderstel dat er veel trainers en coaches nu reeds geïnformeerd willen worden. Ze mogen steeds nieuwe ideeën aanleveren, want ons programma is uiteraard in volle ontwikkeling.

Traditionele methoden van data-analyse zijn tijdrovend en vereisen handmatige invoer. Daar sluipen soms foutjes in. Dat weten de coaches en hun assistenten maar al te goed, dus willen we hen helpen. Ons systeem, automatisch door AI gestuurd, verhoogt de efficiëntie, bespaart tijd en is bovendien nauwkeurig. Wat blessurepreventie betreft monitort het overbelasting of identificeert het risicovolle bewegingen.”

In gewone mensentaal, hoe gaat dit allemaal toegepast worden?

Arnor Van Leemputten: “Met ons SmashVision-programma kunnen we op elk moment de spelers herkennen, de baltrajecten ontdekken en het veld detecteren. Je kunt zien waar iedereen naartoe beweegt en je kunt ook ontdekken welke acties de spelers doen. Vervolgens zetten Emma en ik deze output om naar cijfertjes en naar een ‘scoutingsfile’ waaruit tenslotte dezelfde visualisaties (aanvalsrichtingen en zo meer) zullen volgen. Deze zijn vergelijkbaar met de andere scoutingsprogramma’s, maar dan gedetailleerder. Met een kosten efficiënt ‘pay as you go’ model maakt Smashvision data-analyse toegankelijk voor alle clubs.

We houden het bewust laagdrempelig. We bieden verschillende mogelijkheden aan. Eentje voor na de wedstrijd, waarbij een upload van de video en het wedstrijdblad door ons programma verwerkt wordt en alle gegevens doorstuurt. We bouwen ook aan een ‘real time’ versie, tijdens de match. Onze licenties zijn toegankelijk voor alle niveaus. Ze zijn betaalbaar en kunnen per wedstrijd of voor een heel volleybaljaar – dus alle wedstrijden – aangekocht worden.”

Emma, jij bent AI-ingenieur, je hebt jouw thesis gemaakt over Computer Vision en Arnor, jij bent verantwoordelijk voor het business-gedeelte van dit project.

Emma: “Ik ben al een aantal jaar bezig met artificiële intelligentie te koppelen aan beelden. Dat is het voornaamste kenmerk van Computer Vision. We kunnen patronen herkennen vanuit de video. Dat passen we nu specifiek toe naar het volleybal, daarom krijgt ons project de naam SmashVision.

Bij de gewone scoutingprogramma’s kon men steeds één actie van één speler volgen. Artificiële intelligentie kan iedereen tegelijkertijd analyseren tijdens alle volleybalacties. Hoe meer voorbeelden AI kan verzamelen, hoe slimmer het systeem wordt door de steeds groter wordende input die tijdens elke wedstrijd verzameld wordt. Dus, in de toekomst kunnen ook blokopties geanalyseerd worden, aanvalscombinaties en verdedigingssystemen ontdekt en bestudeerd worden, waarbij verschillende spelers samenwerken. Wanneer beide coaches met Smashvision werken, kan AI zelfs tijdens de match een aantal strategische tegenacties voorstellen op basis van de actuele tactiek van team A of team B.”

Arnor: Ons bedrijf zal een ‘early acces’ aanbieden, voor coaches die er snel mee aan de slag willen gaan. Binnen drie-vier maanden zal SmashVision helemaal op punt staan. We krijgen reeds voorstellen en andere invalshoeken van topcoaches zoals Kris Vansnick en Robin De Bondt. Maarten Deroey (broer van libero Dennis Deroey van Knack Roeselare) zorgt dan weer voor het bedrijfsmanagement. Het wordt een boeiend verhaal. Geïnteresseerde coaches en trainers kunnen ons contacteren op info@smashvision.ai.”

Tekst en foto’s: Walter Vereeck

Top