Yellow Tiger in de kijker - Marlies Janssens

04/04/2023

Marlies Janssens is 25 jaar en is middenspeelster bij VDK Bank Gent Damesvolley en de Yellow Tigers. Ze debuteerde in 2017 bij de nationale ploeg. Ze begon op 12-jarige leeftijd bij Volleybalclub Dilbeek-Itterbeek en ging een jaar naar de Volleybalschool in Vilvoorde. In 2017 tekende ze bij Asterix Avo Beveren en in 2018 won ze met hen de beker van België. Sinds 2021 speelt ze bij VDK Bank Gent.

Hoelang speel je al volleybal en waar ben je begonnen?
Ik ben begonnen met volleybal toen ik 12 jaar was. Ik was het beu om individuele sporten te beoefenen zoals turnen, tennissen en zwemmen. Ik wou graag iets in teamverband doen en zo kwam ik terecht bij VC Schepdaal. Ik vond het fantastisch zo’n ploegsport en ik mocht vrij onmiddellijk bij de dames meedoen, waar ik ook onmiddellijk speelkansen kreeg omdat ze nood hadden aan een middenman. En aangezien ik de grootste van de hoop was, werd ik midden. Niet veel later, na slechts een paar jaar volleybal in 1ste provinciale, kwam Kris Vansnick op mijn pad. Ik speelde een wedstrijd tegen Govok Gooik en kreeg na die wedstrijd de vraag of ik maandag (3 dagen later) niet naar screening wou komen om in te stappen in de volleybalschool. En zo geschiedde.

Wanneer was je eerste wedstrijd voor de nationale ploeg, weet je nog welk gevoel je toen had?
Ik denk in juli 2017, op de World Grand Prix tegen Servië. Ik was al eerder mee geweest naar de voorbereidende tornooien in Frankrijk en Polen en vond het toen allemaal heel spannend! Gelukkig kwam ik in een superleuke groep terecht waar ik echt kon genieten. Ik kon dus alleen maar blij zijn dat ik die kans gekregen heb. De eerste keer inkomen bezorgde me heel veel stress, pas achteraf besefte ik goed en wel dat dit mijn eerste wedstrijd was voor het nationaal team!

Wat vind je het leukste aan meespelen met de nationale ploeg?
Het is gewoon zo’n fantastische groep om mee op het veld te staan. We kennen elkaar eigenlijk al heel lang, veel meisjes hebben ook samen op de volleybalschool gezeten. Ik herinner mij nog dat we in Brazilië op de World Grand Prix (2018) ons engagement hebben uitgesproken tot het WK 2022. Vijf jaar lang gingen we het beste van onszelf aan elkaar geven om een mooie prestatie te kunnen neerzetten op het WK in 2022! En wat was dit een fantastisch WK!

Wat is je mooiste herinnering aan de nationale ploeg?
De World Grand Prix in Cuiabá, Brazilië in 2018. Een bomvolle zaal met 10.000 Brazilianen, allemaal met een geel t-shirt aan. Of… misschien toch wel de winst tegen Nederland deze zomer op het WK? Of de wedstrijd tegen Italië? Moeilijk om te kiezen.

Top