Simon Luka Vlahovic topscorer in Kroatië

20/02/2024

Het topnieuws van de voorbije week kwam eigenlijk uit Zwitserland, waar Robin De Bont – vorig jaar nog actief als trainer in de Topsportschool in Vilvoorde – hoofdcoach werd van het nieuwe nationale prestatiecentrum in Zürich. Een promotie alleszins voor de sympathieke Vlaming, die duidelijk indruk maakte in zijn eerste jaar bij de Zwitserse bond. Die wilde nu een aantal zaken herstructureren, ook op financieel gebied, en daarom werd voor Robin gekozen, die Svetlana Ilic vervangt, een trainster die vroeger ook bij de Belgische nationale (vrouwen)ploegen actief was, o.a. als assistent-trainer bij de Yellow Tigers. Als speelster kwam ze uit bij Asterix, Charleroi en Tongeren.


Maar toch ook wel opvallend nieuws van een oud-leerling uit de Topsportschool. In Kroatië was de 20-jarige middenman Simon Luka Vlahovic (11 punten, 86%, 5 blocks) immers topscorer bij Mladost Castela, dat o.a. dankzij hem met 3-0 won van Split.


Ook Sam Deroo haalde in Rusland nog eens uit: 12 punten (53%, 3 blocks) voor Zenit Kazan, dat met 3-0 won van Kuzbass.


In Italië liet alleen Ferre Reggers (11 punten, 50%) zich opmerken: 3-0 winst met Milaan tegen Verona. Wout D’Heer (2 punten) bij Trentino (3-0 zege tegen Modena) en Mathijs Desmet (0-3 verlies van Padua tegen Piacenza) moesten zich tevreden stellen met invalbeurten.


Ook Igor Grobelna kwam in Polen niet aan spelen toe, maar zijn ploeg Pr. Warschau won wel met drie keer 25-20 tegen Gdansk.


Ook geen Liam McCluskey in de topper in Nederland, waar Orion opnieuw met 2-3 won bij Lycurgus na een 2-1 achterstand en 10-15 in de tiebreak.


Wel knap werk van Dries Hoeyberghs in Denemarken, die met Nordenskov de topper bij Gentofte won met 2-3 en daar sterker leider wordt op twee speeldagen voor het einde van de reguliere competitie.


Verlies in Turkije (3-1) voor Tursad (François Lecat) bij Alanya.


In Frankrijk krijgen we Poitiers – Montpellier en Nantes – Tours als halve finales (op 5 maart) voor de Franse beker.


In Griekenland speelde PAOK Saloniki maandagavond bij Kifissia. Bram van den Dries (24 punten, 65%, 2 aces, 2 blocks) en zijn maats zetten een 2-0 achterstand om in tiebreakwinst.


Italië: drie Belgen in Final Four, maar beker voor ConeglianoHet komt zelden voor dat drie Belgische speelsters in drie verschillende ploegen de Final Four spelen in Italië. Dit weekeinde kwam het zo ver, maar geen van hen won de beker. Die eer was weggelegd voor Conegliano met Isabelle Haak 22p en Joanna Wolosz als mvp, dat voor 6747 kijkers in Triëste de finale won van Milaan (Laura Heyrman – 1 punt, Egonu – 35 punten aan 42%).
In de halve finale won Conegliano met 3-0 van Chieri (Kaja Grobelna – 11 punten, 25%, 1 block) en haalde Milaan het met 3-2 van Scandicci (Britt Herbots – 12 punten, 44%).


In de titelreeks in Duitsland blijft Nathalie Lemmens (16 punten, 72%, 3 blocks) haar schitterend seizoen bevestigen bij Dresdner, dat met 3-2 Suhl de baas bleef. Ook 2-3 winst bij de ploegen met Belgen tussen plaats 6 en 9: in Wiesbaden – Aachen (Celine Van Gestel – 9 punten, 22%) en Münster – Vilsbiburg (Pauline Martin – 27 punten, 51%, 3 blocks).


In Roemenië blijft Alba Blaj (Britt Rampelberg) 2de in het klassement, op 1 punt van Rapid Boekarest, na een 1-3 zege bij Constanta. Freya Aelbrecht mocht dan nog zwaar uithalen bij Tirgu Mures: 19 punten, 60%, 4 blocks, maar dat volstond niet tegen Targoviste: 1-3. Ilka Van de Vyver (1 ace en 2 blocks) moest met Voluntari toezien hoe Din. Boekarest in de tiebreak (15-12) zegevierde.


Vital Heynen was in Turkije met Nilufer te zwak voor leider Fenerbahce (0-3).


In Hongarije won Bekerscsabai (Dominika Strumilo) met 3-0 de eerste play-offmatch tegen Ujpest.


Verlies in Griekenland voor Markopoulos (Lara Nagels – 4 punten, 100%): 0-3 tegen leider Olympiakos.


In Frankrijk bereikte Mulhouse (Silke Van Avermaet) de halve finale van de beker met op 05/03 Chamalières als tegenstander. In de andere halve finale: Nantes – Tours. Finales op 30-31 maart in Parijs. In competitie 3-0 winst voor Nancy tegen Terville (Elisa Van Sas – 2 punten, 25%).

Top