Final Four voor de Yellow Tigers!

01/06/2024

De Yellow Tigers waren al zeker van een plek in de Final Four van de European Golden League voordat de wedstrijd tegen Tsjechië begon.

De wedstrijd startte gelijkopgaand met de gebruikelijke basiszeven voor België: Krenicky, Martin, Herbots, Stragier, Van Avermaet, Fransen en Rampelberg. Dankzij een sterk scorende Herbots namen de Tigers een 11-7 voorsprong. Echter, de Tsjechische dames vochten zich terug in de set door een sterke opslagreeks van Ema Kneiflova (die afgelopen seizoen bij Charleroi actief was) en namen bij 19-20 voor het eerst de leiding. Pauline Martin weerde bij 22-24 de eerste setbal af, maar uiteindelijk wonnen de Tsjechische dames de set met 23-25.

In de tweede set kreeg Helena Gilson de voorkeur boven Pauline Martin. De Tigers begonnen sterk en behielden gedurende de hele set een voorsprong van twee punten. De Tsjechische Mljenkova serveerde van 18-16 naar 18-19, maar na een time-out van bondscoach Vansnick herstelden de Tigers de orde. De ingevallen Cos serveerde tot 23-21, waarna kapitein Herbots met twee scorende aanvallen op rij de set besliste met 26-24.

In de derde set speelde België merkbaar bevrijd en bouwde een voorsprong op van 13-9. Van Avermaet breidde deze voorsprong verder uit met haar service, waardoor de stand opliep van 13-10 naar 16-10. Fransen liet haar klasse zien met een knap kill block bij 18-13. Herbots maakte indruk met haar service en bracht de stand via een ace naar 23-14. Hoewel Tsjechië nog even terugkwam, maakte Van Avermaet het knap af met een fly-aanval, waardoor België de derde set won met 25-18.

In de vierde set hielden beide ploegen elkaar in evenwicht tot de ingevallen Nel Demeyer twee aces op rij serveerde (van 18-17 naar 20-17). Hiermee was de definitieve voorsprong een feit en wonnen de Tigers ook de vierde set met 25-20


Coach Vansnick zei na de wedstrijd dat de Tigers hun ware DNA laten zien hebben, na een jammer verlies in set één, toonde de ploeg heel wat veerkracht in de tweede set. Herbots en Van Avermaet voerden hun job meer dan prima uit en trokken de Tigers naar hun beste niveau. Morgen wordt het duel met Oekraïne weer een nagelbijter want zij moeten winnen om zich te verzekeren van de Final Four.


Tsjechië: Kneiflova (12), Havelkova (6), Koulisiani (10), Valkova (1), Mlejnkova (20), Orvosova (14) Libero: Digrinova Kwamen in: Pavlova, Bukovska, Faltinova (4), Grabovska, Brancuska


België: Krenicky (5), Martin (3), Herbots (33), Stragier (13), Van Avermaet (12), Fransen (8), Libero: Rampelberg. Kwamen in: Van Sas, Gilson (3), Demeyer (2), Van Geertruyden, Cos

Top