De toekomst van de Red Dragons – Berre Van Looveren

11/04/2023

Berre Van Looveren is 18 jaar en zit in zijn laatste jaar op de Topsportschool in Vilvoorde. Hij is hoekspeler en speelt voor de Young Red Dragons. Hij vertelt over de nationale ploeg, de Topsportschool en zijn ambities voor de komende jaren.


Hoelang speel je al volleybal en waar ben je begonnen?
Ik ben gestart op 5-jarige leeftijd bij volleybalclub VOC Amigos en speel dus al 13 jaar volleybal. Heel mijn familie is/was betrokken tot deze club. Ik heb 10 jaar gespeeld bij deze club voordat ik instapte in de volleybalschool. Ik heb veel te danken aan Amigos voor mijn technische basis.

Wat vind je het leukste aan meespelen met de Young Red Dragons? Welk gevoel had je toen je de eerste keer meespeelde?

Het is altijd speciaal om voor de Belgische vlag te spelen. Ik geniet van elk moment wanneer we op toernooi zijn. Elk toernooi zijn wel nieuwe ervaringen en het is altijd spannend welke ervaringen er nog gaan komen. Die spanning houdt me gemotiveerd om er hard voor te werken. Het gevoel dat ik had toen ik de eerste keer meespeelde, was een vorm van fierheid omdat ik er altijd van gedroomd heb om het volkslied te zingen voor een wedstrijd. Wanneer je dat voor de eerste keer meemaakt, is dat wel heel speciaal.

Je zit aan de topsportschool in Vilvoorde. Hoe gaan ze daar te werk ? Vind je het leuk?

Deze combinatie, met meer volleybal en iets minder school, was de combinatie die ik zocht. Ik wou meer trainen maar het was moeilijk om dat te combineren met een “normale” school. Daarom ben ik dankbaar dat ik deze kans heb gekregen. Ik amuseer me elke dag. Het is zalig om 24/7 met je ploeggenoten, die eigenlijk je beste vrienden zijn, samen te leven. Onze ploeg heeft een hele goede band met elkaar en dat maakt het heel fijn.

Wat hoop je te bereiken in het volleybal? Waar zie je jezelf binnen 5 jaar?

Ik hoop dat ik een tijd kan meedraaien op hoog niveau. In de jeugd was het op een Belgisch kampioenschap altijd net niet dus ik zou het geweldig vinden om ooit in het Sportpaleis die Belgische beker de lucht in te kunnen tillen. Ik droom ervan om bij de Red Dragons te geraken en te presteren met hen. De ultieme droom is natuurlijk om in het buitenland te spelen. Binnen 5 jaar zie ik mezelf in een liga A ploeg als basisspeler. Ik weet dat ik, om al die dingen te realiseren, hard zal moeten werken om mijn spel een level hoger te krijgen en ik ben bereid om dat te doen.

Naar wie kijk je op in volleybal?

Ik kijk naar spelers die ongeveer dezelfde lengte hebben dan ik en probeer mezelf daar mee te vergelijken en dingen te leren. Als ik kijk naar spelers van vroeger, denk ik aan een Jelte Maan en Gertjan Claes die vele jaren in liga A hebben meegedraaid en vele prijzen hebben gewonnen met Maaseik en Roeselare. Ik keek al naar hen op van toen ik een klein jongetje was. Wanneer ik denk aan spelers van nu, is Seppe Rotty een mooi voorbeeld van iemand die op jonge leeftijd al relatief veel heeft bereikt.

Top