Conegliano wereldkampioen vrouwenteams

20/12/2022

In het Turkse Antalya werd de voorbije dagen het WK voor clubteams gespeeld. De Italiaanse kampioen en bekerwinnaar Conegliano haalde het in de finale tegen het Turkse Vakifbank met 3-1 of een duel tussen coach Santarelli tegen de ons welbekende Giovanni Guidetti. De Italiaanse vrouwen haalden hun tweede wereldtitel echter vooral binnen dankzij de schitterende prestatie van de Zweedse Isabelle Haak, die in de finale goed was voor 34 punten en tot mvp van het toernooi uitgeroepen werd. Zij haalde het van de nochtans gerenommeerde concurrenten Egonu (27p) en Gabi (17p). Even herinneren dat de Yellow Tigers komende zomer in de European Golden League Zweden als tegenstander hebben.

Conegliano had in de halve finale met 3-0 gewonnen van het Braziliaanse Minas, terwijl Laura Heyrman (amper één set opgesteld en goed voor 4p) met Eczacibasi het Turkse duel tegen Vakifbank met 3-0 verloor. Laura haalde wel brons na winst in de strijd om de derde plaats tegen Minas.

In Frankrijk won Mulhouse nipt in de tiebreak (18-16) van Terville. Hélène Rousseaux scoorde 15p (24%) en Silke Van Avermaet 12p (40%).

In Italië blijft het minder goed gaan bij Firenze dat door de 0-3 nederlaag tegen VV Milano nu moet terugblikken op één keer winst in de laatste vijf matchen. Britt Herbots maakte nochtans 17 punten (45%) en Celine Van Gestel was goed voor 5 punten, een ace en 33%. Aan de overzijde zowaar een invalbeurt van Pauline Martin (1p – 50%).

Bij Chieri werd Kaja Grobelna alweer uitgeroepen tot mvp, nadat ze met 19 punten (59%) bijgedragen had aan de 0-3 winst van haar team in Perugia.

In Polen verloor GB Lodz in de tiebreak (13-15) tegen Wroclaw. Dominika Sobolska kwam niet op het terrein.

In Roemenië dan weer tiebreakwinst (12-15) voor Nathalie Lemmens en Dinamo Boekarest in Craiova. Haar ploeg blijft in de top-4 staan.

In Griekenland punt(en)winst voor alle Belgische speelsters. Olympiakos blijft tweede in het klassement na een 3-0 zege tegen Lamia. Freya Aelbrecht scoorde in twee sets drie punten (33%). Aris Saloniki (weliswaar zonder Dominika Strumilo) haalde één puntje na 2-3 verlies tegen AEK Athene, meteen een vijfde verlies op rij. Hetzelfde verhaal bij Markopoulo, dat ondanks 5 punten van Lara Nagels (33%) in de tiebreak verloor van Panathinaikos.

Geen winst voor de Belgische speelsters in Duitsland: Jodie Guilliams (6p – 36%) verloor met Wiesbaden met 3-1 bij Potsdam. Dezelfde verliescijfers voor Straubing en Amber de Tant (65% receptie) bij Münster.

Deens stuntwerk van coach Dries Hoeyberghs
In het mannenvolley kwam er dit weekeinde Deens stuntwerk van coach Dries Hoeyberghs, die met zijn ploeg Nordenskov de halve finale van de beker haalde na een 1-3 zege bij Ikast, in de competitie nochtans de onbetwiste leidersploeg. In halve finale moet Dries met zijn ploeg uitkomen tegen middenmoter Gentofte.

Slecht nieuws voor de Belgen in Italië. Weliswaar 0-3 winst van Trentino bij Siena, maar Wout D’Heer kwam niet op het terrein. In iets meer dan twee sets geraakte Mathijs Desmet met Padova amper aan 5 punten (42%) en dus een 3-0 nederlaag van zijn team in Modena. In de A2 kwam Lagonegro nog eens aan 3-0 winst tegen Pordenone, maar François Lecat kwam niet op het terrein.

Even slecht nieuws uit Polen met twee zware 3-0 nederlagen van Warschau (Igor Grobelny 4p – 30%) en Katowice (Tomas Rousseaux 8p – 39%) met als enig excuus dat ze het moesten opnemen tegen de eerste twee in het klassement, respectievelijk Rzeszow en Jastrzewski.

Verlies met dezelfde cijfers in Frankrijk voor Montpellier (Marin Dukic 7p – 39%) in eigen huis tegen Narbonne. Montpellier blijft wel 8ste.

In Rusland gaf Zenit Kazan (Sam Deroo) één setje prijs bij Surgut, maar is halverwege de competitie al zo goed als zeker van een plaats in de play-offs.

In Griekenland werd PAOK Saloniki in de Europese Challenge Cup uitgeschakeld door Maccabi Tel Aviv (Van den Dries 12p uit 11/30), maar nam enkele dagen later al revanche met een 3-0 zege tegen Orestiadas. Hier was Bram van den Dries goed voor 15 punten (62% en 3 blocks). Foinikas Syros (Kevin Klinkenberg 2p – 56%) verloor met onverwachte 3-0 cijfers bij Milons.

In Nederland won Lycurgus (Klok) met 3-2 de Supercup tegen Dyn. Draisma. Orion (McCluskey) verloor met 3-2 bij leider Limax.


Foto: volleybalworld

Top