Belgen in het buitenland

10/01/2023

Kaja Grobelna mvp, Celine Van Gestel libero

De Belgische meisjes U17 deden het uitstekend op het EK kwalificatietoernooi in Duitsland. Ze haalden brons en mogen deelnemen aan de tweede Europese kwalificatieronde in april.

Intussen niet meer te tellen hoe dikwijls Kaja Grobelna in Italië al uitgeroepen werd tot mvp bij Chieri. Bij Casalmaggiore haalde haar ploeg het met 2-3 dankzij 28 punten (aan 49% en 3 bloks) van de Belgische topscoorster. Bij Firenze kreeg Britt Herbots een grotere verantwoordelijkheid als kapitein van de ploeg. Het bracht haar team niet dadelijk een zege op: 3-0 bij Busto Arsizio, 15 punten van Britt (31%) en een andere merkwaardige ingreep: Celine Van Gestel op de liberopositie (48% in receptie).
Er werd ook uitgekeken naar het debuut van Freya Aelbrecht bij Macerata. De Limburgse stond vier sets in de basis tegen Novara en kreeg 3 punten (22%) in de analyse. VV Milano won met 0-3 bij Pinerolo, maar alweer kwam Pauline Martin niet op het terrein.

Nog even zeggen dat op het Gala van de sportpers de naam ‘volley’ vier keer voor kwam: Britt Herbots stond negende als sportvrouw van het jaar, de Yellow Tigers eindigden zevende als ploeg van het jaar en coach Gert Vande Broek 14de als coach van het jaar. Zelfs Lise van Hecke kwam in het resultaat voor: 20ste bij de sportvrouw van jaar. Maar in Japan werd ze met haar ploeg Hisamitsu geconfronteerd met een dubbele 3-1 nederlaag tegen leidersploeg Marvelous.

In Turkije was alleen Laura Heyrman (6p – 67% in één set) actief: een 3-0 winst met Eczacibasi tegen Bolu.

Geen winst voor Lara Nagels en haar ploeg Markopoulo, dat ondanks een 3-1 nederlaag bij Thetis fel van zich afbeet: 21-25, 25-21, 26-24, 31-29. Nog in Griekenland een 3-0 verlies bij Panathinaikos voor Aris Saloniki en Dominika Strumilo, die woensdag uitkijkt naar de komst van haar ex-ploeggenoten van Asterix Avo Kieldrecht.

In Frankrijk dubbele winst voor Mulhouse: 1-3 bij Nancy (Hélène Rousseaux 16p – 50%; Silke Van Avermaet 4 – 38%) en 3-0 tegen France Avenir (Rousseaux 11p – 53%; Van Avermaet 7 – 50%).

Stevige winst in Duitsland voor Wiesbaden: 3-0 tegen Aachen (Jodie Guilliams 11p – 32%) en 1-3 verlies voor Amber de Tant (37% receptie, 13% exc. receptie) met Straubing tegen Erfurt.

In Polen haalde Dominika Sobolska stevig uit met 14 punten (60%) bij GB Lodz wat een 3-2 winst tegen Kalisz opleverde voor GB Lodz. Diezelfde ploeg ontving gisterenavond ook nog Tarnow en na een 2-0 voorsprong moest het zich nog reppen om tiebreakwinst af te dwingen dankzij o.a. 8 punten van Sobolska (42%), die de ganse match in de basis stond.

In Nederland werd ex-Asterixspeelster Anne Buijs uitverkozen tot beste speelster van 2022 en werd de 19-jarige Elles Dambrink de talentrijkste speelster, nadat ze zich opwerkte tot een plaats in het team van Oranje.

Bram Van den Dries uitblinker, maar verliest Supercup
Niet zo heel veel positiefs te melden bij de Belgische mannen in Europa. De U17 eindigde dan wel als vijfde op het EK kwalificatietoernooi, dat door Italië gewonnen werd.

In Griekenland was Bram Van den Dries met 21 punten (46%, 2 aces en 1 blok) de uitblinker bij zijn ploeg PAOK Saloniki, maar dat volstond niet om de Griekse Supercup te winnen tegen Panathinaikos (3-1).

Sam Deroo en zijn maats van Zenit Kazan zetten hun zegereeks verder in Rusland. Deze keer ging Krasnoyarsk met 1-3 voor de bijl.

In Nederland won Orion (Liam McCluskey) met 3-0 tegen Vocasa Nijmegen en rukt daardoor op naar de tweede plaats in het klassement. Nog melden dat Nimir Abdelaziz uitgeroepen werd tot beste Nederlandse volleyer in 2022.

Maar verder is het meestal kommer en kwel in de meeste andere competities. In Italië mocht Wout D’Heer één keer invallen en dat was goed voor één punt dankzij een geslaagd blok voor Trentino, dat deze week op bezoek komt bij Menen. Zijn ploeg verloor wel met 1-3 tegen Piacenza.
Mathijs Desmet stond tijdens de eerste twee sets in de basis bij Padova, maar zijn 7 punten (58%) en vooral zijn 14% in receptie waren blijkbaar onvoldoende en hij werd bij 0-2 vervangen. Nadien haalde zijn ploeg het nog met 3-2 tegen Cisterna. En in de A2 mocht François Lecat één keer invallen (goed voor 2p en 25%) en zijn ploeg Lagonegro won uiteindelijk met 3-1 tegen Reggio Emilia.

In Frankrijk haalde Montpellier het met 3-2 tegen Paris, maar daarin had Marin Dukic met twee korte invalbeurten maar een matige bijdrage geleverd.

In Polen won Warschau met 3-0 tegen Suwalki, maar ook hier kreeg Igor Grobelny amper één invalbeurt. Gisterenavond was Katowice nog te gast bij het laag geklasseerde Lwow. Tomas Rousseaux stond niet in de basis, maar toen het te laat was in de tweede set, mocht hij toch opdraven. Maar zelfs in de derde set ging het niet goed met Katowice, het verloor met 25-18, 26-24, 30-28 en daardoor staat Tomas (7p – 44%, 19% eff.) op de derde laatste plaats.


Samenstelling: Marcel Coppens

Top