Belgen boven in buitenlandse competities

01/05/2024

In Nederland werd Liam McCluskey afgelopen vrijdag landskampioen met zijn ploeg Orion. McCluskey liep in het tweede deel van de competitie een zware knieblessure op, maar mocht tijdens de play-offs af en toe invallen. In de derde match tegen rivaal Draisma Dynamo verloren ze verrassend na een 2-0 voorsprong, maar vrijdag nam Orion revanche met 1-3, waardoor het voor de derde keer Nederlands kampioen werd en dus de dubbel pakt na de bekerwinst begin april.

In Saudi-Arabië kroonde Tomas Rousseaux zich tot vice-kampioen, en ook uit China kwam bijzonder nieuws: Vital Heynen, de ex-bondscoach van de Red Dragons is de nieuwe bondscoach van de Chinese herenploeg.

In Italië bleef Perugia het goed doen en won de vierde match tegen Monza (3-1), goed voor de begeerde ‘scudetto’.
Maar ook ‘onze’ Ferre Reggers droeg, samen met de Japanse springveer Ishikawi, zijn steentje bij voor een plaats in de Champions League voor zijn ploeg Milaan. Het verwees Trentino met 3 overwinningen tegen 1 naar de CEV Cup voor 3254 toeschouwers. Zondag speelt Trentino (Wout D'Heer) nog de finale van de Champions League tegen kersvers Pools kampioen Jastrzebski.

Grottazzolina is de nieuwkomer in de A1.

Andere kampioenen: Odense (3-0 in Denemarken tegen Nordenskov, de ploeg van Dries Hoeyberghs), Berlin Recycling (in Duitsland na 3-0 winst in de vijfde wedstrijd tegen Friedrichshafen) en het onverwachte St.-Nazaire in Frankrijk.

Project Warschau (Igor Grobelny) werd derde na twee winstmatchen tegen Rzeszow.

In Rusland speelde Zenit Kazan dinsdagavond kampioen na drie winstmatchen tegen Dinamo Moskou met Sam Deroo in een hoofdrol (eerst topscorer met 11 punten (47%), in de tweede match 12 punten (38%).

Ilka Van de Vyver: tien titels in vijf landen

Het was een fiere Ilka Van de Vyver, die met Voluntari ook de derde wedstrijd tegen Alba Blaj won (3-1). Britt Rampelberg toonde echter wel haar kwaliteiten aan de overzijde met 75% receptie (38% perfecte receptie). Het was voor Ilka dan ook haar tiende titel in vijf verschillende landen. Een prachtprestatie!

Tirgu Mures, de ploeg van Julien Van de Vyver, won haar laatste twee wedstrijden overtuigend van Bacau met Freya Aelbrecht in de hoofdrol: 28 punten (77%) in de eerste wedstrijd, 18 punten (74%) in de tweede match. Of deze zeges volstaan voor het behoud, hangt af van het feit of alle teams wel inschrijven voor de nieuwe competitie.

In Italië blijft de tweede plaats van Scandicci een knappe prestatie. Ondanks 10 punten (32%, 35% receptie) van Britt Herbots, bleef Conegliano de sterkste na vier wedstrijden.

Aanstaande zondag is er echter weer een Italiaanse strijd. Kersvers landskampioen Conegliano neemt het op tegen Milano (met Laura Heyrman) in de finale van de Champions League.

In Duitsland stuntte Stuttgart, de toekomstige ploeg van Charlotte Krenicky en Pauline Martin, in de vijfde en beslissende wedstrijd tegen Schwerin voor de derde titel op rij. Het wordt volgend seizoen knokken in Duitsland voor Nathalie Lemmens (Dresdner) en Anna Koulberg (Potsdam).

In Hongarije eindigde Bekescsabai (Dominika Strumilo) derde na een 3-1 zege in de vijfde, beslissende match tegen Elore.