Belgen in het buitenland: Vier op een rij voor Lemmens.

13/12/2022


Nathalie Lemmens hield in Roemenië dankzij een 3-0 zege van haar ploeg Dinamo Boekarest tegen Lugoy de kansen gaaf voor een play-offplaats. Haar team zorgde immers voor een vierde zege op rij.

In Italië een 1-3 verlies van Kaja Grobelna (11p.) en Chieri tegen Bergamo. Pauline Martin stond bij VV Milano niet eens meer op het wedstrijdblad. Haar ploeg verloor met 3-2 tegen Novara. Leukste nieuws was de kalender van Conegliano, waarvoor de speelsters poseerden en de opbrengst naar een actie voor zieke kindjes gaat.

In Griekenland wisselende successen voor de Belgische speelsters: Olympiakos (Freya Aelbrecht) won met 3-0 tegen staartploeg Zirinios, Markopoulo (Lara Nagels) haalde één puntje bij AEK Athene, terwijl Aris Saloniki (Dominika Strumilo) met 3-0 verloor bij Thira.

In Polen zorgde Dominika Sobolska (9p – 38%) mee voor een 1-3 winst van haar ploeg GB Lodz op bezoek bij Bydgoszcz.

In Turkije vergrootte Eczacibasi (Laura Heyrman) haar voorsprong op de naaste concurrenten door zelf met 0-3 te winnen bij Cukurova en te profiteren van de 2-3 uitslag in Galatasaray – Vakifbank. Ook Ilka Van de Vyver deed het voortreffelijk bij Sigorta, dat met 3-0 won van Ilbank. De beste zaak deed nog Vital Heynen, die met Nilüfer met 0-3 ging zegevieren bij Genclik en nadien ook thuis PTT Ankara inblikte met 3-1 of vier zeges op een rij, die hem en zijn ploeg naar een zesde plaats in het klassement brachten.

In Frankrijk verloor Mulhouse een puntje bij Venelles, ondanks 17 punten van Hélène Rousseaux (33%) en 13 van Silke van Avermaet (43%).

Geen competitie in Duitsland omdat Schwerin in de halve finale van de beker met 2-3 ging winnen bij Stuttgart, terwijl ook Potsdam zich plaatste voor de finale op 26 februari in Mannheim, na een 0-3 zege in Aken.

Goede prestatie in Japan van Lise Van Hecke (21p), maar onvoldoende om Hisamitsu Springs aan de winst te helpen bij Blue Cats (3-1).

De VNL-finale bij de vrouwen heeft van 12 tot 16 juli plaats in Arlington (Texas).

Perugia wereldkampioen mannenclubs

De voorbije week werd in Brazilië het WK voor clubteams gehouden. Het werd uiteindelijk een Italiaans onderonsje, waarin Perugia de leider van de A1 onder leiding van ex-Belgisch bondscoach Anastasi, het met 3-1 haalde van Trentino, de ploeg van Wout D’Heer. In halve finale tegen Sada (Bra, 3-0) kwam Wout evenmin als in de finale op het terrein, maar dat deed hij met enkele korte invalbeurten wel in de kwartfinale tegen Paykan (Iran, 3-1). Giannelli werd mvp van het toernooi.

Beperkt programma bijgevolg in Italië, waar Padova – ondanks een goede Mathijs Desmet (17p – 55%) – met 1-3 onderuit ging tegen Piacenza. Het gaat ook van kwaad tot erger bij Lagonegro (A2) en François Lecat (7p – 38%), die met 3-0 verloren bij Porto Viro.

Sam Deroo en Zenit Kazan blijven in Rusland bij de top-3 na een 3-0 overwinning (23, 15 en 12 tegenpunten) tegen Urengoy en 0-3 winst bij Novgorod.

“Super Van den Dries” blokletterden de kranten in Griekenland nadat hij met zijn ‘beste prestatie van het seizoen’ uitpakte met 26 punten (17 op 36, 4 aces en 5 bloks). PAOK Saloniki won dan ook met 1-3 bij Syros Foinikos, waar Keven Klinkenberg (8p – 62%) voor weerwerk zorgde.

In Nederland won Orion (Liam McCluskey) de topper tegen Lycurgus (3-1).

Montpellier (Marin Duric 9p – 35%) was geen partij voor Chaumont (3-0).

In Denemarken won coach Dries Hoeyberghs met Nordenskov de topper tegen Marienlyst in de tiebreak (17-15). Daarmee wordt Nordenskov tweede in het klassement na Ikost, terwijl Marienlyst op 2 punten volgt op de derde plaats.

In Polen dubbele winst voor Project Warschau: tegen Nysa (1-3) moest Igor Grobelny zich tevreden stellen met enkele invalbeurten, terwijl hij tegen Gdansk in de derde set een basisplaats opeiste, goed voor 9 punten (67%). Katowice moest de wet van de sterkste ondergaan tegen Kedzierzyn (1-3). Tomas Rousseaux scoorde 8 punten (35%, 9% efficiëntie). Maandagavond was hij te gast bij Rzeszow. Ondanks zijn 11p (63% !) verloor zijn team met 3-0.

Polen organiseert ook de VNL-finale voor mannen in Danzig (19-23/07).

Nog melden dat Steven Vanmedegael in de zomer bondscoach wordt in Slovakije.

Top