Belgen in het buitenland: Achten keert terug!

06/12/2022

Christophe Achten na Frankfurt naar Lindemans Aalst

Bij Lindemans Aalst werd coach Martins bedankt voor bewezen diensten en enkele dagen later werd Christophe Achten aangesteld als zijn opvolger. Christophe was vrij nadat zijn vorige ploeg Frankfurt net voor aanvang van de competitie in de Bundesliga forfait gaf. Lennart Heckel en Leon Meier kwamen in het begin van dit seizoen al over uit Duitsland.

In Nederland krijgt Liam McCluskey duidelijk weinig kans om te spelen van coach Sparidans bij Orion Doetinchem. Zijn ploeg won wel in de Challenge Cup met 3-1 de heenmatch tegen Murov Bakoe (Aze) en tegen uittredend kampioen Draisma Dynamo werd ook al met 0-3 gewonnen (17, 22, 20 tegenpunten). Tegen Bakoe kreeg Liam twee minieme invalbeurten.

In Italië kwam Wout D’Heer één set in bij Trentino, dat vlot de maat nam van Padova (3-0, 15, 16, 21 tegenpunten), waarin Mathijs Desmet aan 10 punten (43%) kwam. In de A2 verloor François Lecat (nochtans 60% receptie) met Lagonegra met 3-1 bij leider Bergamo.

Dubbele winst voor Sam Deroo en Zenit Kazan, dat in Rusland twee keer Nizhmevartovsk met 3-0 versloeg.

In Polen verloor Katowice maandagavond met 3-1 bij Gdansk. Tomas Rousseaux kwam twee sets in en scoorde 8 punten (47%). Igor Grobelny viel bij Project Warschau in de derde set in, scoorde 4 punten (100%) en zag zijn ploeg met 3-0 winnen van Bielsko-Biala. En Belchatov – Jastrzewski 3-2.

Wel 10 punten (38%) voor Marin Dukic bij Montpellier, dat echter met 3-2 verloor bij Sète. Nog in Frankrijk was Jelle Ribbens goed voor 61% receptie bij Fréjus, dat in de A2 met 3-0 won tegen Lyon. Fréjus staat zevende.

In Denemarken behoudt Nordenskov (coach Dries Hoeyberghs) de leidersplaats na een 0-3 zege bij Middelfart.

In Griekenland was Bart Van den Dries topscorer voor PAOK Saloniki (27 punten aan 19/41, 5 aces, 3 blocks), maar dat volstond niet om de heenmatch van de Griekse beker in de kwartfinale in zijn voordeel te beslechten. Panathinaikos haalde immers een 2-0 achterstand op. In de Challenge Cup werd Paok in Israël bij Maccabi Tel Aviv in de luren gelegd (3-1), hoewel het in de vierde set 24-25 en 29-30 voorstond.

Kaja Grobelna nog eens mvp in Italië

Gemakkelijke zege voor Chieri in Italië met een 3-0 zege (21,16, 20 tegenpunten) tegen Vallefoglia. Topscoorster Kaja Grobelna (13p) werd uitgeroepen tot mvp van de match. VV Milano (nog steeds zonder Pauline Martin) haalde het met 0-3 bij Cuneo. Geen zege voor Firenze tegen Casalmaggiore (1-3), ondanks opnieuw Celine Van Gestel (2) en 20 punten voor Britt Herbots. Britt staat hierdoor met 162 punten op de vijfde plaats in het puntenklassement dat aangevoerd wordt door Isabelle Haak (Conegliano) en Ebrar Karakurt (Novara) met beiden 192 punten.

In Griekenland geen winst voor de Belgische speelsters. Olympiakos (Freya Aelbrecht 4p – 25%) verloor met 3-0 bij de ongeslagen leider PAOK. Aris Saloniki (zonder Strumilo) leed de derde nederlaag op rij (1-3 tegen Lamia). Lara Nagels (3p – 100% - 1 block) leed met Markopoulou een vierde nederlaag tijdens de laatste vijf matchen (0-3 tegen Thira).

Winst en verlies voor Hisamitsu Springs en Lise Van Hecke in Japan: eerst 3-0 winst tegen Blue Cats en een dag later een 1-3 nederlaag tegen dezelfde tegenstander.

Ook Nathalie Lemmens kwam in Roemenië met Dinamo Boekarest niet aan winstcijfers tegen leider Alba Blaj (3-1).

In Frankrijk zelfs verlies voor Mulhouse (1-3 tegen Cannes), hoewel Hélène Rousseaux (topscoorster met 15p – 35%) en Silke Van Avermaet (10p – 33%) goede cijfers konden voorleggen.

Laura Heyrman mocht in Turkije zelfs rusten, want leider Eczacibasi haalde het gemakkelijk (17, 23, 13 tegenpunten) tegen Kuzeyboru. Ilka Van de Vyver stond 5 sets in de basis (2p – 50%) bij Sigorta, maar moest in de tiebreak de winst laten aan Yollari. Coach Vital Heynen won met Nilüfer met 3-2 tegen Aydin, dat nochtans van een 2-0 achterstand terugkwam.

In Polen droeg Dominika Sobolska met 14 punten (50%) en een vaste basisplaats bij tot de 3-1 winst van GB Lodz tegen Kalisz.

In Duitsland mocht Jodie Guilliams (21p – 29%) bij Wiesbaden opnieuw aantreden op de 2-positie, onvoldoende voor 2-3 winst tegen Münster, maar Amber De Tant (26% receptie) bleef libero bij Straubing, dat met 0-3 verloor van Schwerin.

Top